De impact van de corona-maatregelen op het autoverkeer

Sinds woensdag 18 maart gelden er enkele verstrengde maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te vertragen. Eén van de maatregelen is dat je je auto enkel mag gebruiken voor essentiële verplaatsingen. Dit alles heeft verregaande gevolgen voor het gebruik van je auto. We zetten ze graag even voor je op een rijtje.

 

 1. Hygiëne in de auto

Een goede hygiëne in de auto is absoluut aan te raden. Zeker in deze tijd kan het geen kwaad om je stuur en versnellingspook een keertje extra te desinfecteren. Ook regelmatig je handen wassen, na bv. een bezoekje aan de supermarkt, blijft een goede gewoonte. Helaas is het momenteel moeilijker om de buitenkant van je auto ook schoon te houden. Carwashes en wasboxen zijn gesloten. Je auto op je oprit wassen, is nog wel toegelaten.

 

 1. Tanken

Benzinestations blijven geopend. De prijs van de benzine en diesel is de laatste dagen naar een dieptepunt gedaald. Wie een lege tank heeft, kan nu zijn slag slaan. Het is aangeraden om een flesje ontsmettingsgel mee te nemen in je auto zodat je na het tanken je handen kan ontsmetten.

 

 1. Onderhoud en herstellingen

Geeft je auto aan dat je dringend op onderhoud moet gaan? Helaas zal je nog even geduld moeten hebben. Onze service centra mogen enkel dringende herstellingen uitvoeren. Heb je nood aan een dringende interventie? Neem contact met ons op via het gratis nummer 0800 17 023.

 

 1. Keuringen

Alle keuringscentra in België zijn gesloten sinds 18 maart. Toch hoef je niet te panikeren als je keuringsbewijs tijdens de lockdown verloopt. De overheid heeft namelijk deze keuringsbewijzen met 6 maanden verlengd. Ook als je deadline net na de lockdown ligt, zal je van een verlenging kunnen genieten. De termijn van deze verlenging wordt nog op een later tijdstip gecommuniceerd.

 

 1. Wat te doen bij pech of een ongeval

Touring en VAB blijven operationeel. Ze hebben de nodige middelen om tijdens een interventie jouw en hun gezondheid te garanderen. Ben je Service+-klant? Dan is een abonnement op Touring in je contract inbegrepen. Bij pech of een ongeval onderweg kan je Touring bereiken door het nummer op het kaartje in je auto te bellen. Vergeet zeker niet je verzekeraar te contacteren als je een ongeval hebt gehad. Ook zij zijn nog aan het werk en zullen je schadedossier ook tijdens deze periode blijven opvolgen.

 

 1. Draag zorg voor je auto

Nu je auto gedurende enkele weken gedwongen stil moet staan, is het aangeraden om enkele preventieve acties te ondernemen om te voorkomen dat je auto na de crisis dienst weigert.

 • Omdat je auto enkele stille verbruikers aan boord heeft, is het aangeraden om minstens 1 keer per week even met de auto naar de supermarkt of de bakker te rijden. Zo vermijd je dat de batterij helemaal wordt leeggetrokken.
 • Als je auto lange tijd op dezelfde plek blijft staan, kan het onderste deel van de banden afvlakken. Om dit te voorkomen, breng je 0,5 bar meer druk in de auto dan wordt voorgeschreven.
 • Om te voorkomen dat de remschoentjes, die ervoor zorgen dat je auto op de handrem blijft staan, zich verkleven aan het materiaal kan je beter je auto in de eerste versnelling zetten.
 • Je auto in weer en wind buiten laten staan, is nooit een goed idee. Als het even kan, stal hem dan in een garage.

 

 1. Opheffing LEZ en afschaffing betalend parkeren

Steden zoals Antwerpen, Gent als Brussel hebben enkele maatregelen genomen om alle medische personeel, andere hulpverleners en mantelzorgers maximaal te faciliteren bij hun verplaatsingen. Zo hebben ze onder andere hun LEZ tijdelijk opgeschort. De camera’s die de overtredingen registreert, blijven nog wel werken maar de boetes zullen niet worden uitgeschreven tijdens de coronacrisis. Een tweede maatregel is de afschaffing van het betalend parkeren in de steden. Foutief parkeren wordt nog wel bestraft met een boete maar je hoeft niet meer te betalen voor een reguliere parkeerplaats.

 

Gezien de richtlijnen rond het coronavirus continu veranderen, verwijzen we je voor de meest recente updates naar de officiële site https://www.info-coronavirus.be/nl/faqs/.

delen met vrienden

bel gratis 0800 17 023 of mail ons

je kan tot 4 auto's eenvoudig met elkaar vergelijken

sluitenmenu sluiten

je recent bekeken auto's

sluitenmenu sluiten