Een elektrische auto opladen, is dat moeilijk?

Er zijn vier manieren om je elektrische auto op te laden:

  1. Je plugt je elektrische auto in op het elektriciteitsnetwerk thuis
  2. Je laadt je elektrische auto op aan een laadpaal thuis
  3. Je laadt je elektrische auto op aan een openbare laadpaal
  4. Je laadt je elektrische auto op aan een snellaadpaal

1. Inpluggen op het eigen elektriciteitsnetwerk

Je kunt je elektrische auto opladen door hem in te pluggen op je eigen elektriciteitsnetwerk. Dit doe je simpelweg door de stekker in een stopcontact met aarding te steken. Er zijn natuurlijk wel een paar zaken waar je rekening mee moet houden als je je auto via een stopcontact wilt opladen. Zo heeft niet elke elektrisch installatie genoeg vermogen om tegelijkertijd je auto op te laden en je huishouden te voorzien van genoeg stroom. Daarnaast moet je elektrische installatie in goede staat zijn zodat je geen kortsluiting in de hele straat veroorzaakt. Je moet er ook rekening mee houden dat opladen via een stopcontact altijd langer duurt dan opladen aan een laadpaal. Het is dan ook aangeraden om je auto ’s nachts op te laden. 

Nog een tip: gebruik nooit een stekkerdoos of een verlengdraad als je je auto thuis oplaadt. Deze zullen te warm worden door de grote inspanning dat ze moeten leveren. Bovendien zorgt het voor extra stroomverlies, waardoor het nog langer duurt voordat de batterijen van de auto terug vol zijn.

2. Opladen aan een laadpaal thuis

Als je een oprit of een garage hebt, kun je een laadpaal bij je thuis laten installeren. Je hebt de keuze tussen een eenfasige of driefasige laadpaal. Omdat een laadpaal meer vermogen biedt dan een stopcontact verminder je de oplaadtijd aanzienlijk. Daardoor is laden aan een laadpaal thuis ook een stuk voordeliger dan opladen via het stopcontact of opladen via een publieke laadpaal. Een laadpaal zorgt er ook voor dat de auto wordt opgeladen op een moment dat je wat stroom kunt missen. Ze detecteren nl. of er andere toestellen op het moment van opladen veel verbruiken en kunnen indien nodig het eigen vermogen wat lager zetten. Je kunt de laadpaal ook zo instellen dat hij enkel ’s nachts oplaadt en via de bijhorende app kun je het laadverbruik raadplegen.

3. Opladen aan een publieke laadpaal

Onderweg met je elektrische auto kun je gebruik maken van een publieke laadpaal om je auto op te laden. Om toegang te krijgen tot een publieke laadpaal heb je een toegangsmiddel in de vorm van een laadpas nodig. Zo weet de leverancier van de laadpaal wie de elektriciteit heeft afgenomen en wie de factuur hiervoor moet krijgen.

Laden aan een publieke laadpaal gebeurt met normale snelheid, waardoor het volladen van je accu 6 tot 10 uur duurt. Het is dan ook aangeraden om dit te doen als je je auto lange tijd niet nodig hebt.

4. Opladen aan een snellaadpaal

Als je gehaast bent, kun je je auto opladen aan een snellaadpaal. In minder dan een kwartiertje laden, vul je 80% van de batterij van je elektrische auto. Zo kun je weer snel de weg op. Er hangt echter een groot nadeel aan snelladen. Het zorgt voor oververhitting van je batterij, waardoor de levensduur van je batterij sneller afneemt. Om dezelfde reden is het aangeraden om je batterij nooit 100% op te laden met een snellaadpaal. Daarnaast is een snellaadpaal ook duurder dan een gewone laadpaal.

 

Photo by CHUTTERSNAP on Unsplash

 

delen met vrienden