Hoe maak je je auto klaar voor de lente?

De winter is eindelijk voorbij. De dagen worden merkbaar langer en de barbecue kan terug boven gehaald worden. Hoog tijd om eens een blik op je auto te werpen en ervoor te zorgen dat deze ook lenteklaar is.

Om je auto lenteklaar te maken ben je niet genoodzaakt om alles door een professional te laten doen. Het grootste deel kan je zelf in orde brengen.

 

Wat doe je zelf?

Laat die kanjer terug blinken

De winter brengt heel wat vuil met zich mee en dat kan slechte gevolgen hebben voor je lak en carrosserie, denk hierbij vooral aan zoutresten. Van zodra de vorst voorbij is en er niet meer met zout gestrooid wordt, is het slim om je auto nog eens volledig te wassen. Met een hogedrukreiniger heb je die zoutresten in een handomdraai verwijderd waardoor je meer tijd hebt om te poetsen. Vergeet de wielkasten niet: deze krijgen veel vuil te verduren in de winterperiode. Als je langs de carwash passeert, neem dan zeker de bodemwasser optie om het zout daar ook te verwijderen en je auto volledig lenteklaar te maken.

Wat met het interieur?

De ijskrabber, de antivriesvloeistof, de sneeuwkettingen en de skibox kun je weer voor 2 seizoenen opbergen.  Maak ineens van de gelegenheid gebruik om je auto nog eens te stofzuigen en te kijken of je automatten aan vervanging toe zijn.

Ruiten en ruitenwissers

In de winter komt er veel vuil op je ruiten. Vocht, zout en koude temperaturen kunnen de rubbertjes op je ruitenwissers beschadigen.  Controleer ze best even aan het begin van de lente want zichtbaarheid is erg belangrijk en lentes kunnen erg nat zijn.

De ramen zelf kunnen ook een extra poetsbeurt gebruiken, van binnen en vanbuiten. Bonustip: smeer een beetje scheerschuim op je voorruit langs de binnenkant en wrijf dit goed uit je zal zien dat deze minder snel aandampt.

 

Zelf doen of laten doen door een prof

Airco

 In de winter heb je waarschijnlijk geen gebruik gemaakt van de airco. De lente is dus de ideale periode om even te controleren of deze nog naar behoren werkt. Het zou zonde zijn om te wachten tot een hete zomerdag met een onvoorziene file en het dan pas te merken.

Wanneer ruil je zomerbanden voor winterbanden?

Vanaf het moment dat de temperatuur niet meer onder de 7 graden Celsius duikt, is het tijd om te wisselen van winter naar zomerbanden. Winterbanden hebben minder grip en slijten sneller bij deze temperaturen. Bij zomerbanden is het uiteraard omgekeerd. Bij de wissel kan je ineens de remmen (laten) controleren. Je winterbanden stockeer je best op een koele, donkere en droge plaats. Bekijk bij de wissel ook even de profieldiepte en de bandendruk na op basis van het instructieboekje.

Vloeistoffen controleren en verversen (olie, ruitenreiniger,..)

De winter is niet de ideale periode om je olie volledig te verversen. De olie is dan stroperig en kan niet gemakkelijk ververst worden. In de lente zijn de temperaturen warmer (lees aangenaam) daardoor is de olie vloeibaarder en makkelijker volledig te verversen.

 Ruitenwisservloeistof bevat in de winter vaak alcohol omdat dit een erg laag vriespunt heeft. In de lente en zomer verdampt de alcohol echter te snel, waardoor de ruiten niet volledig proper geraken. Daarom is het best om deze ook even na te kijken en te vervangen.

 

Besluit

  • Zout en vuil verwijderen
  • Wassen
  • Winterspullen opbergen
  • Airco controleren
  • Banden wisselen
  • Vloeistoffen controleren

Als je deze simpele tips volgt heb je in no time je auto lenteklaar en kan je weer een paar maanden genieten van zorgeloos rijden.

 

delen met vrienden