antwoord op de meest gestelde vragen...
meest gestelde vragen over Cardoen autosupermarkt
Heb je een Cardoen-auto op het oog en wil je graag een financiering aanvragen? Dat kan gemakkelijk in elke autosupermarkt, zonder afspraak.
Spring even bij ons binnen en neem zeker het volgende mee:
- je identiteitskaart
- een recente loonbrief
- een bewijs van vaste tewerkstelling (bv. je arbeidscontract)
In principe is het niet mogelijk om een tweede autofinanciering af te sluiten als je nog een lening hebt lopen voor je oude wagen. Alles hangt af van wat het openstaand saldo is van je eerste lening. Neem in dat geval contact op met de Cardoen autosupermarkt in je buurt, dan nemen we contact op met de bank om samen een oplossing te vinden.
Nee, we aanvaarden geen cash geld. Je kan je auto gemakkelijk betalen met een bankoverschrijving.
Je mag maximum 2 auto's tegelijkertijd reserveren. Twijfel je tussen meer dan 2 auto's? Ga dan zo snel mogelijk naar de Cardoen vestiging in jouw buurt. Onze verkopers adviseren je graag over welke auto het meest geschikt is voor jou.
Ja, andersvaliden krijgen ook bij Cardoen het voordelige btw-tarief van 6 % op de aankoop van hun auto. Je moet dan wel de auto minstens 3 jaar als persoonlijk vervoermiddel gebruiken, te rekenen vanaf de eerste dag van de maand waarin de auto geleverd wordt. Bovendien kan je de betaalde btw achteraf nog terugkrijgen van de overheid.
Je bent bij wet verplicht om een aantal zaken in je auto te bewaren, voor je eigen veiligheid. Denk daarbij aan een fluohesje, een veiligheidsdriehoek, een ehbo-koffertje en een brandblusapparaat. Zo heb je bij een ongeval minimale bescherming bij de hand.
Bij Cardoen bieden we de wettelijke kit aan in een handig pakket. Zo heb je alles wat verplicht is standaard in je auto liggen.
Sommige fabrikanten schrijven hun fonkelnieuwe auto’s 1 dag in, maar zonder ermee te rijden. Dat kan interessant zijn voor hen om verschillende redenen. Het belangrijkste gevolg is dat je daardoor splinternieuwe auto’s kan vinden aan een scherpe prijs, met 0 kilometer op de teller.
Vaak komt de auto al een paar weken na de eerste inschrijvingsdatum bij ons in voorraad. Daardoor behoudt je wagen zijn restwaarde als je hem binnen een paar jaar zou doorverkopen.
Op 1 september 2018 werden er nieuwe waarden geïntroduceerd om de uitstoot van wagens uit te drukken, de WLTP waarden. Dit om de verouderde waarden van de NEDC test, die dateren van begin jaren ’90, eerlijker en transparanter te maken. Onder andere Dieselgate lag aan de basis voor deze beslissing.
Vanaf wanneer maken we de overschakeling van NEDC naar WLTP?
Tot en met 1 september 2019 verplicht de EU om een herberekening op de NEDC waarden te gebruiken en noemt dit NEDC 2.0. Deze waarden zouden voorlopig dienen als basis om fiscale berekeningen uit te voeren betreffende gemotoriseerde voertuigen.
Beide waarden zijn te vinden op het COC van de auto. Te vinden onder de noemers ‘Combined value NEDC/WLTP’.
In België kreeg Traxio van ex-minister Bart Tommelein de belofte dat de NEDC 2.0 waarden zouden gebruikt worden tot:
- 31/12/2020 Federaal niveau (bedrijfswagens)
- 31/12/2019 op Vlaams niveau
Wat is het probleem?
Tot 01/01/2019 liep alles goed, maar daarna kwamen er steeds meer berichten binnen van klanten die een verschil merkten in hun BIV berekening. Naast Cardoen waren er nog tal van bedrijven in de automotive sector die hier berichten over kregen.
Onderzoek wees uit dat men bij bepaalde belastingdiensten, zonder communicatie en tegen de afspraken in, al vroegtijdig de WLTP waarden waren gaan gebruiken.
Wat te doen?
Het beste wat je nu kan doen, is de betreffende belastingdienst in gebreke te stellen. Je kan hiervoor een aangetekend schrijven versturen naar het desbetreffende belastingkantoor. Het adres van dit kantoor kan je vinden op de afrekening die je ontving.
In de brief vermeld je duidelijk dat er een fout heeft plaatsgevonden en dat de WLTP waarden gebruikt zijn voor de berekening van BIV in plaats van de afgesproken NEDC 2.0 waarden.
We raden je wel aan om de belasting te betalen en om daarna het verschil terug te eisen. Dit om verwijlinteresten te vermijden.
Nee, je bent absoluut niet verplicht om de auto te kopen. Je kan in alle vrijheid beslissen en hebt daarvoor 7 dagen de tijd.
Om een nummerplaat te krijgen, is het in België verplicht om je auto in te schrijven bij de Dienst voor Inschrijving van Voertuigen (DIV). Je kan hiervoor terecht bij je verzekeraar.
Welke stappen horen bij een inschrijving?
- Je krijgt van de verkoper een aanvraag tot inschrijving voor je auto.
- Die aanvraag tot inschrijving stuur je naar je verzekeraar.
- Je verzekeraar bezorgt de aanvraag aan de DIV. Afhankelijk van de auto die je koopt kan dat online, per post of aan het loket.
- Ten laatste 2 dagen na verwerking van je aanvraag krijg je je nummerplaten. Die worden naar je thuis of naar de autodealer gestuurd.
- Laat je de platen thuis leveren? Hou dan 30 euro cash bij de hand, want je kan de postbode niet met de kaart betalen.
Neem je een autoverzekering bij Cardoen? Dan regelen wij alles voor jouw inschrijving. Zo moet jij aan niks denken en kan je je auto gewoon komen oppikken zodra hij klaar is.
meest gestelde vragen over Cardoen service center
In het Cardoen Service Center stomen we je auto graag klaar voor de keuring. Dat zit inbegrepen in je service+ contract. Effectief naar de technische controle gaan moet je wel nog zelf doen. Gelukkig kun je dat tegenwoordig op afspraak doen, zodat alles vlot verloopt.
Heb je zelf geen tijd om naar de keuring te rijden? Dan doen ook wij dat voor je. Maar daarvoor rekenen we wel onze uurkost aan en de kosten van de keuring zelf.
De prijs van een onderhoud hangt af van een aantal factoren. Hoe dan ook zijn we goedkoper dan merkgarages en merkdealers. Want we hanteren één uurprijs voor elk automerk.
Benieuwd wat het onderhoud van jouw auto kost? Neem contact op met het Cardoen Service Center in je buurt.
Heb je een auto met Cardoen service+ contract? En wil je je auto terug verkopen? Dan heb je 2 opties:
1. De nieuwe eigenaar neemt je contract over
In dat geval laat je de nieuwe eigenaar contact met ons opnemen.
2. Je zegt je contract gratis op
Hiervoor mail je naar [email protected].
Vermeld zeker je:
- service+ nummer
- naam
- wagen
- reden van opzeg
- of je nog eigenaar bent
- of je recht hebt op verlengde waarborg
Je bent helemaal vrij om te kiezen waar je je auto laat onderhouden. Elke Cardoen autosupermarkt heeft een eigen werkplaats met geschoolde mekaniekers, het Cardoen Service Center. Hier ben je altijd welkom voor alle onderhoud en herstellingen aan een goedkope prijs. Laat je je auto liever ergens anders onderhouden? Geen probleem, uit ervaring weten we dat Cardoen-klanten overal goed ontvangen worden.
Een merkdealer verdient aan de verkoop van zijn auto's nauwelijks nog iets. Het onderhouden van de auto’s is echter wel rendabel. Het is dus logisch dat zij voor het onderhoud graag nieuwe klanten ontvangen, dus ook Cardoen klanten.
De uurtarieven van elke garage zijn vast en moeten voor elke klant gehanteerd worden. De meeste merken hebben vooraf bepaalde, vaste prijzen voor een klein en groot onderhoud. Het maakt dus niet uit waar je de auto gekocht hebt die je aanbiedt bij de dealer voor het bepalen van de prijs van het onderhoud.
Antwoord voor:
- Jong gebruikte auto’s
- auto’s met een Cardoen service+ contract
- auto’s met Cardoen verlengde waarborg
Heb je een bijna-nieuwe auto bij ons gekocht? Of heb je een Cardoen service+ contract of Cardoen verlengde waarborg? Dan gebeuren herstellingen onder waarborg best in een Cardoen Service Center in je buurt. Op die manier kunnen we je waarborg blijven garanderen.
Antwoord voor:
- Nieuwe auto’s
Heb je een nieuwe auto bij ons gekocht en geen Cardoen service+ contract of verlengde waarborg? Dan laat je herstellingen best uitvoeren in een Cardoen Service Center in je buurt. Want Cardoen kent je wagen het beste. Bovendien hebben we ervaring met herstellingen van alle merken.
Kan je moeilijk naar een Cardoen Service Center komen, bijvoorbeeld omdat je in het buitenland bent? Dan mag een garagist van je keuze de herstellingen uitvoeren. Wij regelen de administratie en betaling rechtstreeks met hem.
Je vindt de procedure in je Cardoen waarborgboekje. Belangrijk: vraag altijd aan je garagist om Cardoen eerst te contacteren voordat hij de herstelling uitvoert.
De meeste van onze nieuwe auto’s komen rechtstreeks van de fabriek in een Europees land. Voordat ze naar België komen, worden ze ingeschreven in het land waar ze uitgevoerd zijn. Officieel worden ze dan ingevoerd als ‘gebruikte auto’, dat is de wet. Ook al hebben ze 0 kilometer op de teller staan. Het zijn dus nieuwe wagens met een daginschrijving.
In België is het verplicht om elke auto die ooit al ingeschreven is, eerst te laten keuren voordat je de auto verkoopt. Daarom gaan we met je auto eerst naar de keuring voordat je hem kan komen oppikken. Zo heb je nog eens een extra controle, wat weer een extra voordeel is.
Al onze auto’s worden bovendien geleverd met een gelijkvormigheidsattest. Dat is een wettelijk bewijs dat de auto door een officiële constructeur is gemaakt. Zo ben je dus zeker dat je oerdegelijke kwaliteit krijgt voor een eerlijke prijs.
Ja, je kan bij Cardoen terecht voor alle herstellingen, ongeacht het merk en type van je auto. Onze mekaniekers voeren 95 % van alle werken ter plaatse uit. Voor de overige 5 % doen ze beroep op specialisten. In ieder geval regelt Cardoen alles voor jou, zodat je altijd maar 1 aanspreekpunt hebt.