Regelgeving lage-emissiezone in Antwerpen, Gent en Brussel

Sinds 1 februari 2017 voerde Antwerpen de eerste lage-emissiezone (LEZ) van Vlaanderen in. Ondertussen is Brussel gevolgd en vanaf begin 2020 zal ook Gent zijn eigen LEZ hebben. Door deze lage-emissiezones in te voeren wil men de luchtkwaliteit verbeteren in en rond de steden. Ondertussen weet iedereen wel dat de oudste dieselauto’s geen toegang meer krijgen tot de steden. Aangezien begin 2020 de regels nog verstrengd worden, zetten we even de regelgeving van de verschillende steden op een rijtje. Hiervoor moet je de Euronorm van je auto kennen, die je op je inschrijvingsbewijs naast code V9 vindt.

Wie mag er nog in Brussel rijden?

Vooral dieselauto’s worden geviseerd omdat ze meer luchtvervuilende en ongezonde stoffen uitstoten. 

 Sinds begin 2019 zijn de regels voor benzineauto’s ook verstrengd en mogen de auto’s zonder euronorm of met EURO 1-norm ook niet meer de LEZ binnen.

Mag ik met mijn auto in Gent rijden?

Gent kan je met een Diesel euro 5 norm binnen rijden zonder zorgen tot 2024. Vanaf 2020 zal je voor een euro 4 norm enkel nog binnen kunnen tegen betaling. Je kan dan kiezen voor een week-, een maand-, een kwartaal- of en jaarpas.

In 2025 zullen de normen terug verstrengt worden en heb je minstens een euro 6 norm nodig.  Je kan maximaal 8 dagen per jaar in de LEZ binnen met een auto die niet voldoet aan de LEZ-voorwaarden. Hiervoor koop je op voorhand een dagpas a rato van 35 euro.

Een benzine auto van euro norm 2 kan tot 2024 zorgeloos binnenrijden in Gent. Vanaf 2025 is een euro 3 norm de minimum vereiste. Handig om in het achterhoofd te houden als je in de toekomst een nieuwe auto gaat kopen.

Extra voordeel voor de inwoners van Gent. Zij konden genieten van een slooppremie. Meer info hier.

Mag ik ’t Stad nog binnen?

De diesel voorwaarden om Lage emissie zone van Antwerpen binnen te mogen verschillen tot 2024 niet van de voorwaarden voor Gent.  Vanaf 2025 kan je hier tegen betaling nog binnenrijden.

De toelatingsvoorwaarden voor benzineauto’s is in LEZ van Antwerpen en Gent voorlopig gelijk (datum van schrijven september 2019).

Ook in Antwerpen wordt er al vooruit gekeken en zullen de normen verstrengd worden vanaf 2025.

 

Conclusie

De normen worden steeds strenger. Wil je met een gerust hart nog kunnen blijven rijden in de LEZ's dan kan het intressant zijn om eens een kijkje te nemen in het aanbod van Cardoen. Met een nieuwe auto van Cardoen ben je altijd zeker dat je zorgeloos kan rijden in de LEZ.

 

delen met vrienden

bel gratis 0800 17 023 of mail ons

je kan tot 4 auto's eenvoudig met elkaar vergelijken

sluitenmenu sluiten

je recent bekeken auto's

sluitenmenu sluiten