Wat betekent WLTP voor jou?

Sinds 2017 dient elk automodel dat op de markt wordt gebracht volgens de WLTP gekeurd worden. WLTP is de praktijkmeting om het brandstofverbruik van een auto te bepalen en heeft de laboratoriummeting van NEDC vervangen. Maar wat betekent dat voor jou?

De voormalig wereldwijde standaardmeting NEDC bleek wel zeer optimistische resultaten te geven over het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot. Om meer realistische resultaten te krijgen, werd de Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure uitgerold. Deze test meet zowel het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot op de rollenbank als in de praktijk op de openbare weg. Op deze manier verkrijgt men meer betrouwbare informatie over de CO2-uitstoot en het brandstofverbruik van een nieuwe auto.

Deze nieuwe meting heeft vooral invloed op de berekening van de jaarlijkse verkeersbelasting en de belasting op de inverkeerstelling van voertuigen die na 1 januari 2021 voor de eerste keer worden ingeschreven. Als je al met een auto rijdt, zal je verkeersbelasting niet stijgen of dalen. Ook voor tweedehandsauto’s die na 1 januari worden verkocht, blijven de oude tarieven gelden.

Heb je je droomauto gevonden op onze site en ben je benieuwd hoeveel verkeersbelastingen en BIV je zal moeten betalen? Onder de “technische gegevens” op elke autofiche vind je nu een module om snel en eenvoudig je autofiscaliteit te berekenen.

delen met vrienden