Ontdek het ruime aanbod auto's van 25 merken aan de laagste prijs online & in onze 16 vestigingen.

Hoe Cardoen aan maatschappelijk verantwoord ondernemen doet

Met respect voor onze medewerkers, onze klanten, onze producten, onze materialen en onze werkomgeving


3 min. lezen

Bij Cardoen hebben we respect. Respect voor onze medewerkers, onze klanten, onze producten, onze materialen en onze werkomgeving. Voor de omgeving in het algemeen. Want bij Cardoen beseffen we dat we maar 1 planeet hebben die we met veel zorg moeten behandelen. We plaatsen maatschappelijk verantwoord ondernemen dus hoog op de agenda.

Vanuit deze visie organiseren we een aantal initiatieven, waarbij we onze medewerkers en klanten betrekken. Want samen zorgen we voor het behoud van deze planeet en voor een mooiere wereld.

Zo pakken wij duurzaam ondernemen aan bij Cardoen.

Met het milieu in gedachten

Minder CO2-uitstoot

Tegen 2026 willen we onze CO2-uitstoot drastisch verlagen voor de activiteiten die we in eigen handen hebben. Deze activiteiten omvatten onze bedrijfsauto’s, verwarming en elektriciteit.

Dit zijn onze concrete acties:

  • Onze bedrijfsauto’s worden volledig elektrisch.
  • Installatie van 8 elektrische laadpalen aan het hoofdkantoor in Antwerpen. Zaventem, Gent en Namen volgen snel.
  • Installatie van zonnepanelen op het dak van het hoofdkantoor in Antwerpen.
  • Switch van gas naar warmtenet voor de verwarming in het hoofdkantoor van Antwerpen.

CEO’s 4 Climate

In 2022 trad Cardoen toe tot het initiatief CEO’s 4 Climate. Dit netwerk van klimaatbewuste ondernemers wil effectieve duurzame veranderingen bewerkstelligen. Zo lanceerde CEO’s 4 Climate de actie om 110km/u op de autosnelweg te rijden en zo CO2 en brandstof te besparen. Een actie die we met plezier ondersteunen.

Circulaire economie

The Reconditioning Center

In 2021 deden we een eerste stap in de richting van circulaire economie.

We richtten het TRC op, The Reconditioning Center. In dit herconditioneringscentrum nemen we tweedehands auto’s onder handen, zodat ze nog een tweede leven op de weg kunnen leiden. We controleren zorgvuldig de technische staat van elke tweedehandsauto die we verkopen, inclusief herstel of onderhoud als dat nodig blijkt.

Een refurbished tweedehandsauto van Cardoen kopen, heeft een belangrijk voordeel. Wist je dat 50% van alle CO2 geproduceerd in de levenscyclus van een auto al ontstaat tijdens het productieproces en het transport? Nog voor de auto ook maar 1 km gereden heeft!

Door tweedehandswagens te herconditioneren, kan jij er langer mee rijden en worden er dus minder nieuwe auto’s gekocht, geproduceerd en getransporteerd. Zo beperken we samen de CO2-uitstoot en het verbruik van schaarse grondstoffen.

Bovendien zijn de onderdelen die we in het TRC monteren tweedehands onderdelen die we van partners zoals Distrigo ontvangen. Op deze manier verminderen we het afval van onderdelen.

Out of use

Ook op het gebied van laptops en computers doen we aan duurzaam ondernemen. Oude laptops en computers belanden bij Cardoen namelijk niet in de vuilbak. Wel doneren we ze aan het bedrijf Out of Use dat deze apparaten en de onderdelen recycleert. In ruil voor onze oude laptops en computers koopt Out of Use 2m² per apparaat om bomen op te planten. Zo dragen wij een stukje bij aan het behoud van bossen in België.

In onze kantoren

Ook in onze kantoren beperken we het afval tot een minimum. Door de processen en de flow te digitaliseren, streven we naar een printerless environment. Daarnaast drinken onze medewerkers koffie uit herbruikbare bekers en gebruiken ze houten stokjes om hierin te roeren. Zo reduceren we het gebruik van plactics tot een minimum.

Happiness @ work

Cardoen hecht veel belang aan zijn medewerkers. We vinden het belangrijk dat onze medewerkers zich goed in hun vel voelen, zodat ze zich volle gas voor hun job kunnen inzetten. We hebben enkele tools die ons helpen om het mentale en fysieke welzijn van onze medewerkers te boosten. Gelukkige medewerkers, dat is ons streefdoel.

eNPS

Op gezette tijden doen we een bevraging bij onze medewerkers over hun ervaringen bij Cardoen. Werknemers krijgen de kans om zowel hun positieve ervaringen als hun bezorgdheden te uiten. Wij nemen deze bezorgdheden heel serieus en gaan er graag mee aan de slag. Wij beloven onze werknemers dat we hen op basis van deze bevraging de juiste tools aanreiken om hun job in een comfortabel kader te kunnen uitvoeren.

Diversiteit

De Belgische samenleving is divers en als Belgisch bedrijf wil Cardoen een spiegel zijn van de samenleving. Dit betekent dat iedereen bij ons welkom is, ongeacht leeftijd, geslacht, seksualiteit, afkomst, religie, … Ook mensen met een mentale of fysieke beperking hebben een plaatsje bij Cardoen. Zo werken we samen met onder andere Onbeperkt Jobstudent en Reva.

Opleidingen & workshops

Bij Cardoen willen we onze medewerkers de kans geven om hun talenten ten volle te ontplooien. Zo kunnen onze medewerkers zowel intern als extern opleidingen en workshops volgen die in de lijn van hun job en/of hun talenten liggen.

Sportbedrijf

Fitte werknemers zijn vaker tevreden en minder ziek. Daarom heeft Cardoen zich geëngageerd als Sportbedrijf. We moedigen onze werknemers aan om zowel tijdens als na de uren een sportmoment in te lassen. In onze kantoren staat een tafeltennistafel die gretig gebruikt wordt, en we plannen regelmatig een uurtje yoga tijdens de lunchpauze.

Get together

A little party never killed nobody, dus organiseren we enkele keren per jaar een avondje met alle collega’s uit het ganse land. Het jaarlijkse personeelsfeest en de winterbbq hebben hun vaste plaats in de agenda, en in de loop van het jaar worden er nog andere evenementen, lokaal of nationaal, georganiseerd.