Op autoreis naar Frankrijk, Italië of Spanje? Vergeet dit niet mee te nemen!

De zomer is nu echt begonnen en daar hoort voor veel Belgen een reis naar warme oorden bij. Trek jij dit jaar met de auto naar Frankrijk, Italië of Spanje? Hier vind je een checklist van de spullen die je verplicht bij moet hebben.

Verplichtingen ten gevolge van corona

Deze zomer gooi je best een mondmasker in je koffer. Zowel in Frankrijk, Italië als in Spanje is het dragen van een mondmasker op vele plaatsen verplicht. Denk maar aan musea, supermarkten, souvenirwinkels, winkelcentra en restaurants.

De coronamaatregelen hebben ook invloed op je reisbijstand. Heb je via Cardoen reis- en wegbijstand van Touring en vertrek je binnenkort op reis? Lees dan de veelgestelde vragen op Touring.be even na. En check voor vertrek ook zeker de kleurcodes van je bestemmingsland op https://diplomatie.belgium.be/nl.

Gevarendriehoek

Zowel in Frankrijk, Italië als in Spanje moet je verplicht een gevarendriehoek in de koffer hebben liggen. In Frankrijk mag je de gevarendriehoek echter enkel plaatsen als dit geen gevaar oplevert. Dat betekent dat het op de snelweg verboden is om een gevarendriehoek te plaatsen.

Fluohesjes

In de drie landen moeten bestuurder en passagiers bij pech of een ongeval een veiligheidshesje dragen. Enkel in Frankrijk en Italië ben je verplicht om een fluohesje in de auto te hebben liggen maar gezien de draagplicht adviseren we toch om voor iedere passagier een fluohesje in de auto mee te nemen.

Reservewiel of reparatiekit

In Spanje moet je verplicht een reservewiel of reparatiekit bij hebben, tenzij je run-flat tires hebt. In Frankrijk is het dan weer verboden om met een beschadigde band te rijden en wordt dit beboet. Een reservewiel of reparatiekit is in alle gevallen een goed idee.

Documenten

Wie naar Frankrijk, Italië of Spanje trekt, zorgt er best voor dat hij of zij enkele belangrijke documenten op zak heeft. In Frankrijk hebben een handvol steden een milieuzone ingevoerd. Ben je van plan in één van deze steden rond te rijden, zorg dan dat je een ecovignet aanschaft. Dit vignet geeft aan hoe milieuvriendelijk je auto is en is verplicht in het centrum van enkele steden. Ook Italië kent soortgelijke lage-emissiezones waarvoor je een speciale vergunning nodig hebt.

Uiteraard moet je ten allen tijden je paspoort, je rijbewijs en je verzekeringsbewijs bij hebben. Een ongeval is immers snel gebeurd. Onder het motto “wees op alles voorbereid” vraag je voor vertrek ook je Europese ziekteverzekeringskaart aan bij je ziekenfonds. Deze bewijst bij een ziekenhuisopname dat je in orde bent met je ziekteverzekering.

delen met vrienden

bel gratis 0800 17 023 of mail ons

je kan tot 4 auto's eenvoudig met elkaar vergelijken

sluitenmenu sluiten

je recent bekeken auto's

sluitenmenu sluiten