Benzine of toch maar een dieselauto kopen?

Het is de vraag die veel mensen bezighoudt bij het zoeken naar een nieuwe auto. Met goede reden want er zijn wel enkele verschillen. Diesel en benzine hebben beide hun voordelen, daarom hangt  veel  af van waar de auto voor gebruikt zal worden. De grootste factor is het aantal kilometers dat gereden wordt per jaar. Doe je er minder dan 30.000 per jaar dan is een benzineauto interessanter maar er zijn uiteraard meer factoren.

Voordelen benzine

De grootste troef van benzineauto’s is het ruimere aanbod t.o.v. dieselauto’s. Meer keuze wil ook zeggen dat de persoonlijke voorkeuren sneller gevonden zullen worden bij dit type motor.

Een tweede belangrijke troef is dat benzineauto’s over het algemeen goedkoper zijn in de aankoop dan hun dieselvariant. Hoeveel goedkoper? Wel je kan toch al snel rekenen op €1500 tot €2000 vershil.  Dit komt omdat een dieselmotor duurdere stukken heeft zoals een roetfilter, die niet aanwezig is in een benzineauto en omdat de levensduur van een dieselauto hoger ligt. Ook  zijn de jaarlijkse wegenbelastingen voor een benzineauto lager dan die voor een dieselauto.

Een benzine auto rijdt ook stiller dan zijn diesel variant.  Dit zorgt voor meer comfort voor de inzitten en minder hinder voor de omgeving.

Tegen eind 2018 zal het verschil in pompprijzen ervoor zorgen dat benzine rijden interessant blijft voor bestuurders die tot 30.000 km per jaar rijden. Dit staat gelijk aan 82 km per dag voor elke dag van het jaar.

In ecologisch opzicht is een benzineauto natuurlijk beter. Benzine stoot minder CO2, stikstof en fijn stof uit dan een dieselauto.

Met een benzineauto die voldoet aan euronorm 1 mag je nog binnen in de Lage Emissiezone (LEZ) Antwerpen tot 1 januari 2020. Brussel kan je met een wagen die voldoet aan de euronorm 1 maar binnen tot eind 2018. Vanaf 2019 zijn deze wagens maximaal 8 dagen toegelaten in de Lage Emissiezone met een betalende dagpas.  Hogere euronormen mogen langer de Antwerpse  en Brusselse LEZ  binnen rijden. Er is dus geen uniform gebruik van de euronorm voor de verschillende steden. Dit werkt verwarend en zou beter anders kunnen. 

 

Samengevat

  • Groter aanbod
  • € 1500 tot € 2000 goedkoper in aankoop
  • Goedkoper in onderhoud
  • Motor is stiller
  •  Diesel zal in de toekomst even duur worden als benzine
  • Minder wegenbelasting
  • Minder CO2 uitstoot

 

Is je keuze al gemaakt? Ga je voor een benzineauto?

Neem dan zeker HIER een kijkje op het benzineassortiment van Cardoen

 

Voordelen Diesel

Tanken met een dieselauto is op datum van schrijven gemiddeld 5 cent goedkoper per liter. Maar de prijzen komen steeds dichter bij elkaar te liggen. Dit wil zeggen dat er meer kilometers gereden moeten worden om het prijsverschil in aankoopbedrag te compenseren.

Dieselauto’s zijn krachtiger dan hun benzinevariant. Hierdoor zijn ze beter geschikt om aanhangwagens, caravans en extra ballast te trekken.

De levensduur voor dieselauto ligt hoger. Dit komt doordat de motor zwaarder en krachtiger is, waardoor er minder toeren nodig zijn om het zelfde vermogen te krijgen. Minder hoge toeren staat gelijk aan minder verbruik, wat resulteert in minder gebruikslijtage.

Chauffeurs die veel kilometers doen per dag en jaarlijks over de 30.000 km komen zijn beter af met een dieselmotor. Als je enkel korte ritten doet, is een dieselauto niet aanbevolen.

Met een dieselauto die voldoet aan euronorm 3 zonder roetfilter mag je binnen in de Lage-emissiezone Antwerpen tot 2020 tegen betaling.  Heb je een dieselmotor met euronorm 3 met roetfilter dan mag je de LEZ nog binnen rijden tot 31 december 2019. Voor Brussel is het weeral anders (strenger),  euronorm 3 mag binnen tot 2019. Acht dagen kan je in 2020 nog  binnen tegen betaling. Hier geldt ook, hoe hoger de euronorm, hoe langer je de LEZ´s binnen mag.

Samengevat

  • Prijs per liter voorlopig goedkoper
  • Langere levensuur
  • Krachtiger

Gaat je voorkeur naar een dieselauto?

Dan vind je HIER zeker de gepaste auto.

 

Besluit

Een auto die rijdt op benzine is op alle vlakken goedkoper. Daarom is het interessanter om bij de keuze van een nieuwe auto te gaan voor benzine auto.

delen met vrienden

bel gratis 0800 17 023 of mail ons

je kan tot 4 auto's eenvoudig met elkaar vergelijken

sluitenmenu sluiten

je recent bekeken auto's

sluitenmenu sluiten