LEZ Brussel: Mag jij nog binnen met je auto?

Na de invoering van de lage-emissiezone in Antwerpen pakt Brussel vanaf begin volgend jaar de luchtkwaliteit van onze hoofdstad aan. In tegenstelling tot Antwerpen, waar de LEZ beperkt is tot de binnenstad en een deel van Linkeroever, kiest Brussel ervoor om de lage-emissiezone in alle 19 gemeenten door te voeren.

 Verbetering van de volksgezondheid

Door de meest verontreinigende voertuigen uit het Brussels Hoofdstedelijke Gewest te weren, wil men de luchtkwaliteit en zodoende de volksgezondheid verbeteren. Uit verschillende studies van de Wereldgezondheidsorganisatie is immers gebleken dat de slechte luchtkwaliteit in Brussel een negatieve impact heeft op de gezondheid van zijn inwoners, bezoekers en pendelaars.

Waarschuwingen vanaf 1 januari 2018, boetes vanaf 1 oktober 2018

De LEZ in Brussel wordt ingevoerd vanaf 01/01/2018. De eerste negen maanden is er een overgangsperiode voorzien waarbij er enkel waarschuwingen zullen worden gegeven. Vanaf oktober 2018 gaat men over tot het uitschrijven van administratieve boetes bij het niet-naleven van de toegangscriteria. Elke boete zal 350€ bedragen.

Toegangscriteria

In eerste instantie worden de oudste dieselvoertuigen het meest geviseerd omdat zij meer luchtverontreinigende en ongezonde stoffen, zoals stikstofoxiden, fijn stof en black carbon, uitstoten. Op basis van de Euronorm, een Europese milieunorm waaraan de auto moet voldoen, wordt bepaald of een auto al dan niet de lage-emissiezone binnen mag. Hoe hoger de Euronorm, hoe lager de uitstoot van verontreinigende stoffen.

Mag ik nog binnen?

Als je een benzine-auto hebt, hoef je je geen zorgen te maken. Benzinevoertuigen vallen in 2018 nog niet onder het toepassingsgebied maar deze regels zullen in de loop van de jaren strenger worden. Alleen dieselvoertuigen met Euro 1-norm of zonder Euronorm mogen niet meer in Brussel rondrijden vanaf de invoering van de LEZ. Je kan zelf makkelijk de Euronorm van je auto terugvinden op het inschrijvingsbewijs. Indien er geen Euronorm vermeld wordt op je inschrijvingsbewijs, wordt uitgegaan van de eerste inschrijvingsdatum. In theorie gaat het over personenwagens die zijn ingeschreven voor 31/12/1996.   

Wat nu?

Indien jouw auto geen Euronorm heeft of onder Euro1-norm valt, is het aangeraden om uit te kijken naar een nieuwe auto. Dit kan een tweedehandsauto zijn maar controleer daarbij zeer goed de Euronorm. Een nieuwe auto heeft echter in principe Euro 6 en verzekert je van nog vele jaren toegang tot de lage-emissiezone. Let goed op dat je voor de minst verontreinigende auto kiest, zoals een benzine-auto, een elektrische auto of een auto op LPG.

Bij Cardoen vind je de ruimste keuze aan benzine-auto’s aan de laagste prijs. Alle auto’s bij Cardoen zijn nieuw of jong gebruikt, waardoor ze allemaal voldoen aan de toegangscriteria van de LEZ. Dankzij onze snelle levering kan je je oude auto snel inruilen en hoef je geen boetes op te lopen. Met drie vestigingen in de Brusselse rand is er altijd een Cardoen autosupermarkt in de buurt.

Cardoen heeft een auto voor elk budget en zorgt voor jarenlang zorgeloos rijplezier, ook in de LEZ.

bel gratis 0800 17 023 of mail ons

je kan tot 4 auto's eenvoudig met elkaar vergelijken

sluitenmenu sluiten

je recent bekeken auto's

sluitenmenu sluiten