Zo bereid je je optimaal voor op een ongeval

Uiteraard veroorzaak je liever geen ongeval maar soms zit het even niet mee en loopt het anders dan gehoopt. Met een beetje voorbereiding hoeft dat echter geen ramp te zijn. Met de volgende vier maatregelen zit je al iets geruster achter het stuur. 

Verzekering

Als je met je auto de weg op wilt, ben je wettelijk verplicht minimum een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid af te sluiten. Deze verzekering dekt de schade die jij met jouw auto aan derden veroorzaakt. Schade aan je eigen auto is hier niet inbegrepen. Om je financieel risico te beperken, sluit je best een full-omnium af. Deze verzekering dekt alle schade die je kan tegenkomen, waardoor je met een gerust hart de weg op kan. Ben je nog op zoek naar een goede autoverzekering? Onze verkopers geven je graag meer informatie.

Cardoen Insurance >>

Anti-slipcursus

Een ongeval valt niet altijd te voorkomen maar je kunt er wel voor zorgen dat je voorbereid bent op verschillende scenario’s. Tijdens een anti-slipcursus leer je hoe je de controle kan behouden op een glad wegdek en hoe je een noodstop uitvoert. Je leert er ook hoe je moet uitwijken voor hindernissen op een besneeuwd wegdek. Na afloop ga je naar huis als een veiliger chauffeur.

Vermijd multitasken

In de auto liggen vele afleidingen op de loer die levensgevaarlijk kunnen zijn. Een telefoontje plegen terwijl je in de file aanschuift, een koekje tegen de honger uit het handschoenkastje vissen of een kopje koffie drinken tijdens het rijden. We hebben het allemaal een keertje gedaan en we merken allemaal dat het onze aandacht van de weg afleidt. En dat verlies van aandacht kan tot zware ongevallen leiden. Beter hou je je onverdeelde aandacht op de weg, zodat je kan anticiperen op onverwachte situaties en het onvoorspelbare rijgedrag van anderen.

Tijdige bandenwissels

Zowel slijtage van de banden als het gebruik van de verkeerde banden in het verkeerde seizoen kan tot ongevallen leiden. Daarom is het belangrijk dat je je banden tijdig laat vervangen of wisselen. Banden moeten minstens een profieldiepte hebben van 1,6 mm maar het wordt aangeraden om zomerbanden te vervangen als ze een profieldiepte van 2 mm hebben en winterbanden als ze een profieldiepte hebben van minder dan 4 mm. Winter- en zomerbanden hebben dan weer hun eigen specifieke rubbersamenstelling, waardoor ze het beste presteren onder bepaalde temperaturen. Gebruik je ze in het verkeerde seizoen, dan kan dit voor problemen zorgen. Laat daarom op het einde van de herfst je zomerbanden vervangen door je winterbanden en aan het begin van de lente je winterbanden vervangen door je zomerbanden. Hiervoor maak je een afspraak in het service center van je keuze.

Service center >>

delen met vrienden